Tandvårdsrädsla
Är du så rädd för tandläkaren att du inte går till tandvården fast du verkligen behöver? Vi kan hjälpa dig. Du är inte ensam. Var tionde vuxen i Sverige lider idag mer eller mindre av tandvårdsrädsla. Det är vanligt att känna oro eller rädsla inför ett besök. En del är rädda för att det ska göra ont, andra är rädda för att bli kritiserade eller att känna sig utlämnade och sakna kontroll över det som händer.

Tandvårdsrädsla kallas även för ”tandläkarskräck”
Cirka fem procent av befolkningen lider av en så stark tandvårdsrädsla att de oftast undviker all kontakt med tandvården under flera år, trots ibland svåra smärtor från tänder och käkar. Stark rädsla kan också vara förknippat med fysiskt obehag som snabbare puls, svettningar, magont och muskelspänningar. Många skäms och är rädda för att tandvårdsbehovet ska ha blivit mycket stort och att man då ändå inte kommer ha råd. Läs gärna mer, eller fråga oss, om det högkostnadsskydd som faktiskt finns genom Försäkringskassan.
Bra bemötande och gott om tid
Tandvårdsrädsla kallas ibland även för ”tandläkarskräck”, men vanligtvis är det inte tandläkaren som person man är rädd för, utan själva situationen, tandläkarens instrument och utrustning eller smärta vid behandlingen. Vad känslorna grundar sig i varierar, men ofta är det dåliga erfarenheter förknippade med tidigare tandläkarbesök. Eller så har man blivit påverkad av andras historier och känslor. Det är inte ovanligt att föräldrar för över sin rädsla till barnen. Det kan även gälla rädsla för t. ex getingar, ormar och att flyga.
Lindrig tandvårdsrädsla eller oro kan avhjälpas genom ett bra bemötande och gott om tid. Kanske vill du ha mer information om vad behandlingen innebär eller hur den utförs? Våga säga till – vi har stor förståelse för dig!
Våga ta det första steget
Det svåraste steget för en person som är tandvårdsrädd är många gånger att ta kontakt med en tandläkare. På vår klinik är vi vana vid att möta och ta hand om dig som är tandvårdsrädd. Vi kan erbjuda dig hjälp för att övervinna din rädsla. Berätta gärna om din rädsla redan när du bokar tid. Många beskriver efteråt hur det då känns lättare att faktiskt komma på den bokade tiden – ”för de vet att jag är rädd”.
Behandling av tandvårdsrädsla
Vår personal har stor kunskap om att bemöta och behandla patienter med tandvårdsrädsla, både vuxna och barn. Att bara prata med en erfaren tandläkare som tar problemet på allvar, brukar vara till stor hjälp.
Behandlingsalternativ
På vår klinik finns olika typer av hjälpmedel för att du ska känna dig trygg vid din behandling. I samråd med dig bestämmer vi vilken/vilka metoder vi tror passar bäst och provar oss fram till den individuella lösning som passar just dig. Du har alltid möjligheten att säga stopp. Vi kan utöver ett ödmjukt bemötande erbjuda dig Niontix, lugnande premedicinering, hypnos samt Wand. Utförligare beskrivningar av dessa finns nedan.